Study talk: Verpleegkunde en CO-IEMES

Hey!

Zoals ik al eerder benoemd heb, wil ik op Berryblogs regelmatig schrijven over mijn opleiding. Ik doe een creatieve studie, dus het komt vaak voor dat ik dingen doe en maak die ik het liefst met de rest van de wereld zou willen delen. Ook krijg ik soms vragen van familie en vrienden over mijn opleiding. Daarom zal ik via Berryblogs regelmatig updates plaatsen over alles wat ik doe en (mee)maak op school. Lees verder voor Study Talk #1!

In 2015 heb ik mijn havo diploma behaald. Ik heb mijn hele leven geroepen dat ik net zoals mijn moeder, in het ziekenhuis wilde gaan werken. Het liefst als verloskundige, maar omdat dit met mijn profiel niet haalbaar was, besloot ik om eerst opgeleid te worden tot verpleegkundige, zodat ik daarna misschien nog zou kunnen doorstromen naar verloskunde. Het klonk allemaal erg logisch in mijn hoofd, maar in de praktijk liep het toch allemaal net wat anders.

Toen ik in september 2015 als 16-jarig meisje aan mijn introweek op het HBO begon voelde ik al aan dat ik niet helemaal lekker op mijn plekje zat. Iedereen was veel ouder waardoor ik me erg eenzaam voelde. Toen het studeren zelf eenmaal begon, viel het ook behoorlijk tegen. Het duurde zeker 4 maanden voordat ik door had hoe ik de grote hoeveelheden stof moest leren. De praktijkopdrachten gingen me wat beter af, maar de kennistoetsen haalde ik keer op keer niet. Hierdoor wist ik in januari 2016 al dat ik een half jaar studievertraging zou hebben. Niet heel motiverend, kan ik je vertellen.

Gelukkig had ik wel een groepje vrienden gemaakt in de klas, iets waar ik heel blij mee was. In februari 2016 begon mijn eerst stage. Normaal gebeurde dat pas later in het jaar, maar omdat mijn klas een uitzondering was, moest ik al in februari op stage. Ik baalde, want ik had eindelijk leuke mensen leren kennen en die ging ik nu ineens weer veel minder zien. Toch ging ik met frisse moed op stage. Ik kwam terecht in een verzorgingstehuis, niet ver van huis af. De stage viel me enorm zwaar. Ik had in de praktijklessen op school natuurlijk al wel geoefend met het wassen en aankleden van poppen, maar om als 17-jarig meisje een naakte, oudere man te moeten wassen op je eerste stagedag, was toch ineens wel heel iets anders. Ook was ik nog nooit in aanraking gekomen met de dood, maar ook dat was iets waar ik op mijn derde stagedag al mee te maken kreeg. Ik vond het lastig om alles wat ik daar meemaakte een plekje te geven en ik voelde me diep ongelukkig. Daarnaast maakte mijn stagebegeleider het er ook niet makkelijker op. Er werden regelmatig opmerkingen gemaakt over mijn lengte; iets waar ik normaal niet heel veel moeite mee heb maar nu kon ik het niet goed hebben. Ze vertelde me wel 3 keer op een dag dat het wel erg lastig ging worden als verpleegkundige als je maar 1.48 meter bent. Mijn motivatie zat al op een dieptepunt, maar hierdoor werd het nog iets verder de grond in gestampt. Na 4 dagen hakte ik de knoop door en besloot ik om te stoppen. Stoppen met de stage, maar ook stoppen met de opleiding. Ik vond het te moeilijk om met het verdriet om te gaan van de patiënten en hun families. Ik wilde iets waar ik mijn creativiteit in kwijt kon en waar ik energie van kreeg. Ik besloot om er over te schrijven op mijn (andere) blog. Dit was het beste wat ik kon doen, want al gauw kwamen er reacties waarin andere opleidingen werden aangeraden. In een van die reacties werd gezegd dat CO-IEMES iets voor mij zou zijn. Ik had er nog nooit van gehoord dus ik zocht er allerlei informatie over op. Na een bezoekje aan de open avond wist ik het zeker; dit wordt mijn nieuwe opleiding!

Maar Elisa, wat is CO-IEMES dan? CO-IEMES staat voor Communicatie – International Event, Music and Entertainment Studies. Volgens de website word ik opgeleid tot communicatieprofessional die op een conceptmatige en creatieve manier omgaat met communicatievraagstukken uit de creatieve industrie. De creatieve industrie bestaat onder andere uit televisie, radio, concertzalen, festivals, poppodia, theater, film, pretparken en zelfs gaming. De keuze is enorm dus! Gelukkig maakt school het ons iets makkelijker door branchevakken aan te bieden. In jaar 1 krijg je Music Industry, Gaming, Entertainment en Event. In jaar 2 moet je een keuze maken uit 2 branchevakken waarin jij verder wilt gaan. Naast de branchevakken krijg je ook de serieuzere vakken, zoals kwalitatief- en kwantitatief onderzoek, (online) marketing, bedrijfseconomie, media- en entertainmentrecht, copywEnglish en natuurlijk communicatie, theorie en praktijk. Bij de vakken concepting, media design, project en visuals&concepts ga je zelf aan de slag. De opleiding zit in Tilburg en wordt gegeven aan de Fontys Academy for Creative Industries.

IMG_7988.PNG

Ik zit op dit moment in jaar 2 van CO-IEMES. Ik heb gekozen voor de branchevakken TV-entertainment en Live entertainment, omdat ik later graag in de theater- of televisiebranche wil werken. Ik heb het enorm naar mijn zin op deze opleiding en ik had geen betere keuze kunnen maken 2 jaar geleden. Ik heb een heerlijke groep mensen om me heen die dezelfde passies en interesses hebben. Als ik een nadeel zou moeten noemen is het de locatie. Voor iedereen die in Tilburg woont, mijn excuus, maar ik heb echt een hekel aan de stad. Ik vind het absoluut geen mooie stad en ik voel me er ook echt niet thuis, dus ik kom er het liefst zo min mogelijk. De treinreis van en naar Tilburg is ook niet echt prettig, maar daar zal ik in de toekomst nog een apart artikel over schrijven.

IMG_7987

Als ik terugkijk op mijn half jaar als student verpleegkunde, heb ik gemixte gevoelens. Aan de ene kant denk ik dat ik in dat half jaar meer over mezelf heb geleerd dan wanneer ik direct met CO-IEMES was begonnen. Daarnaast heb ik nog steeds weleens contact met wat meiden van de opleiding en heb ik er zelfs een relatie aan over gehouden. Zonder de HBO-V had ik Luc nooit leren kennen dus wat dat betreft is het maar goed ook dat ik daar in 2015 ben begonnen! Aan de andere kant baal ik, omdat het soms voelt alsof ik een jaar heb weggegooid. Waar oud-klasgenoten van de middelbare school nu al bijna klaar zijn met hun opleiding moet ik nog wat langer. Ook heeft het financieel veel gekost, wat ook behoorlijk zonde is.

Toch ben ik blij dat ik sta waar ik nu sta. Momenteel ben ik vooral bezig met de voorbereidingen voor de IAM2EXPO in april en jaar 3, waarin ik stage zal gaan lopen en een minor zal volgen aan een andere hogeschool. Ik zal jullie uiteraard op de hoogte houden van deze gebeurtenissen de komende tijd. Als er vragen zijn, laat dan een reactie achter!

Wat studeer jij/heb jij gestudeerd? En ben je blij met je studiekeuze? Laat het me weten!

Liefs, Elisa

 

Advertenties

3 Comments

 1. robingoedvriend969987672

  Lieve Elisa,

  Wat leuk om te lezen dat het nu zo goed met je gaat en je je op deze opleiding wel thuis voelt! Gelukkig heb je iets gevonden wat bij je past en dat is veel belangrijker dan eerder klaar zijn met studeren. Ik hoop dat naast het bijhouden van deze blog je je creativiteit kwijt kunt in andere dingen.

  Ik zag voorbij komen op Instagram dat je een blog bijhield dus dacht laat ik eens een kijkje nemen, want verder zie ik je bijna nooit meer natuurlijk.

  Veel succes en blijf vooral schrijven!!

  Veel liefs van Robin

  Like

 2. robingoedvriend969987672

  Lieve Elisa,

  Wat leuk om te lezen dat het nu zo goed met je gaat! Ik ben blij om te lezen dat je iets gevonden hebt wat bij je past, want dat is namelijk veel belangrijker dan snel klaar zijn met studeren. Hopelijk kun je hier je creativiteit in kwijt naast het bijhouden van een blog. Ga daar vooral mee door als je je passie gevonden hebt 🙂
  Ik zag het toevallig voorbij komen op Instagram en dacht toch maar eens een kijkje nemen om te lezen hoe het met je gaat, want verder zie ik je eigenlijk ook nauwelijks.

  Heel veel succes met je studie en misschien tot snel!

  Liefs Robin

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s