Afvallen: Mijn verhaal & tips

Hi!

Weet je nog, die goede voornemens die je maakte op 1 januari? Misschien wilde je in 2018 graag geld sparen, stoppen met roken of afvallen. Dat laatste stond ook bovenaan mijn lijstje. Om precies te zijn, wil ik in 2018 19,2 kg afvallen. Wonder boven wonder kan ik zeggen dat ik nog steeds bezig ben om dat doel te behalen. Waar ik normaal rond deze tijd van het jaar de handdoek in de ring gooi, ben ik nu nog steeds net zo gemotiveerd als ik op 1 januari was. Vandaag laat ik weten hoe ik dat doel probeer te behalen. Ook deel ik 6 tips die voor mij heilig zijn!

Laat ik eerst maar even vertellen hoe het afvallen er bij mij precies aan toe gaat. Ik ben op 1 januari begonnen met Weight Watchers. Na alle succesverhalen van vriendinnen moest ik het ook eens proberen. In augustus 2017 heb ik een poging gedaan om op eigen kracht wat kilo’s kwijt te raken, maar dit hield ik simpelweg niet vol. Achteraf ook logisch, want ik had geen flauw benul van wat nou goed en slecht voor me was. Vanaf 1 januari ging de knop dus definitief om. Ik was klaar met mijn eigen lijf en wilde me gewoon weer goed voelen. Met Weight Watchers heeft ieder voedingsmiddel een bepaald aantal punten, gebaseerd op de voedingswaarden. Ik mag een maximum van 23 punten per dag. Daarnaast krijg je ook iedere week weekpunten, die je extra kan inzetten als het nodig is. Ik maak alleen gebruik van de app, maar je kan eventueel ook naar een cursus gaan. Weight Watchers is echt dé oplossing voor mij. Ik eet nu veel gezonder en gevarieerder en val elke week heel goed af. Daarnaast sport ik ook 1 à 2 keer per week. Soms ga ik dan fitnessen, maar meestal doe ik mee met Dance Workout op mijn sportschool.

IMG_7991.PNG

Mijn WW-verhaal in cijfers

1 januari 2018: 69,2 kg

15 maart 2018: 61,9 kg

In totaal afgevallen: 7,3 kg

Mijn streefgewicht: 50,0 kg

Nog te gaan: 11,9 kg

Ik ben enorm trots op deze resultaten en hoop dat de rest van de kilo’s net zo makkelijk gaan. Nu ik alweer een tijdje bezig ben, kom ik er steeds meer achter wat wel en niet werkt voor mij. Ik ben absoluut geen expert, maar ik denk dat sommige tips zeker de moeite waard zijn om hier te delen.

1. Stel kleine doelen en beloon jezelf

Toen ik op 1 januari naar het getal 19,2 kg keek, kreeg ik een lichte paniekaanval. Zoveel kilo’s, hoe moet ik dat gaan kwijtraken? Daarom besloot ik om het doel voor mezelf op te delen in kleinere doelen. Eerste doel: van 69,2 naar 65 kg. Tweede doel: -10 kg. Zo blijf ik gemotiveerd en ga ik niet meteen bij de pakken neerzitten als er “maar” 0,4 kg af is in een week. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te belonen als je die doelen hebt behaald. Bij 65 kg mocht ik van mezelf wat nieuwe kleren kopen en als er 10 kg af is neemt Luc me mee uiteten bij Sumo. Zo blijft het leuk en heb je echt iets om naartoe te werken.

D04AE3B0-A7F5-4853-B705-44841D1C0270
Dit shirtje kocht ik voor mezelf nadat ik mijn eerste doel had bereikt. Ook de broek staat al heel lang op mijn wishlist, maar hij paste nooit, tot nu. Als ik mijn streefgewicht heb behaald ga ik die als eerste kopen!

2. Cheatmeals zijn verplicht

Misschien niet de eerste tip waar je aan denkt bij een gezondere levensstijl, maar als je je doelen wilt behalen is het belangrijk dat je soms ook toegeeft aan je cravings. Ik leef echt voor mijn cheatmeals. Ik plan 1 cheatmeal per week in en dat is echt iets waar ik dan de hele week naar uit kan kijken. Maak een lijstje van dingen die je écht heel lekker vindt en kies daar iets uit. Voor de een is dat bijvoorbeeld een wijntje en voor de ander is dat een frietje. Maak dan wel de keuze; een wijntje OF een frietje, niet beide.

IMG_7990.PNG

Wat ik tegenwoordig ook erg leuk vind om te doen, is proberen om een gezonde(re) versie te maken/vinden van mijn ongezonde cheatmeals. Ik heb bijvoorbeeld via Weight Watchers recepten gevonden voor een loempiataart en een krokettosti. Zo kan ik toch op een gezondere manier genieten van die lekkere dingen. Zorg er wel voor dat wanneer je een keer iets ongezonds eet, je je verder niet laat gaan. Eet dus de dagen eromheen wel gewoon gezond, dan blijft de schade vast beperkt.

3. Share the news

Wat ik erg fijn vind, is dat vrienden en familie op de hoogte zijn van mijn nieuwe levensstijl. Hoe vervelend is het anders als je bij je ouders gaat eten en er pizza op het menu staat? Als je het deelt met mensen kunnen zij er rekening mee houden. Daarnaast zie ik dit echt als een stok achter de deur. Hoe ongemakkelijk voel je je als je aan je vrienden moet vertellen dat het je niet gelukt is om je doel te behalen? Vertel dus aan iedereen waar je mee bezig bent en hou ze op de hoogte. Dan kunnen zij je niet alleen motiveren maar er ook rekening mee houden als het nodig is.

4. Plan je maaltijden

Ik ben gelukkig een geboren planner en dat komt ook hierbij erg goed van pas. Iedere zondagochtend neem ik de tijd om een weekmenu te maken voor de week die eraan zit te komen. Het voelt elke keer weer zo fijn als zwart op wit staat wanneer je wat gaat eten. Zo kun je precies rekening houden met bijvoorbeeld etentjes of cheatmeals. Ook zorgt dit ervoor dat ik afwisselend eet, dus bijvoorbeeld niet 2 dagen achter elkaar vis maar verdeeld over de hele week. Als het weekmenu af is maak ik het boodschappenlijstje. Vaak gaan we dan diezelfde dag nog naar de winkel om alles voor de rest van de week in huis te halen, zodat we genoeg op voorraad hebben en we niet onverwachts naar de supermarkt moeten. Als je je netjes aan dit boodschappenlijstje houdt, haal je geen ongezonde dingen in huis die je eigenlijk niet nodig hebt en geef je meteen weer minder geld uit. Een win-winsituatie toch?

IMG_8101.JPG

5. Weet hoeveel je eet

Het belangrijkste wat ik bij Weight Watchers heb geleerd tot nu toe, is bewustwording van de grootte van porties. Ik weeg alles wat ik eet nu af, tenzij er heel duidelijk op de verpakking vermeld staat hoeveel er precies in zit. De keukenweegschaal is dan ook mijn beste vriend geworden. Als ik terugkijk naar wat ik voorheen at, schrik ik echt. Het was eerst zo normaal om uit gemak de halve zak pasta erin te gooien of even wat extra hagelslag op mijn brood te doen zodat het pak dan leeg was. Nu besef ik me pas hoeveel dat allemaal eigenlijk was en is het ineens niet meer zo gek dat ik overgewicht had. Als je je bewust bent van de hoeveelheden van wat je eet, ben je al een heel eind verder.

6. Mindset is the key

Als je echt wilt dat er iets veranderd, moet de knop om zijn. Als je niet de juiste mindset hebt gaat het misschien de eerste paar weken goed, maar daarna ben je weer terug bij af. Zorg dat je gefocust blijft op je doel en weet waar je het voor doet. Alleen dan gaat het lukken. Ik zorg dat ik de juiste mindset heb door naar foto’s van mezelf te kijken waar ik hetzelfde woog als mijn streefgewicht. Ook werkt het als ik naar plaatjes op Pinterest kijk van outfits die ik wil dragen als ik genoeg ben afgevallen. Als ik echt op het punt sta om alles in de kast open te trekken en op te eten, stel ik mezelf de vraag wat belangrijker is; een lichaam waar ik blij mee ben en waar ik me goed in voel of die koekjes die me aan liggen te staren. Vaak is het antwoord dan al snel duidelijk. 😉

2b062ff44deb5d55c7677fec675da20f
van Pinterest

Ik hoop dat ik iedereen die ook een poging doet om wat kilo’s kwijt te raken hiermee wat verder kan helpen. Als er vragen zijn, let me know!

Wat was jouw goede voornemen voor 2018 en ben je daar nog steeds mee bezig?

Liefs, Elisa

Advertenties

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s