Waarom ik ga stemmen op 21 maart

Woensdag 21 maart aanstaande mogen we weer met z’n allen naar het stembureau om onze stem te laten horen. Niet alleen de gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op deze dag, maar ook het raadgevend referendum over de sleepwet. Ikzelf vind het heel belangrijk dat ook mijn stem telt, maar in mijn omgeving hoor ik hele andere geluiden. Ik merk dat veel mensen helemaal niet willen gaan stemmen en als ze dat wel gaan doen, hebben ze geen flauw idee waar het over gaat. Vandaag laat ik weten waar we op stemmen en waarom het zo belangrijk is om op 21 maart 2018 ook jouw stem te laten horen!

Een keer in de 4 jaar vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Op deze dag bepalen we welke leden er in de gemeenteraad terecht zullen komen. Door op een kandidaat naar keuze te stemmen, kun je invloed uitoefenen op de keuzes die gemaakt worden in jouw gemeente. Deze kandidaten zitten namelijk allemaal bij een politieke partij. Dit zijn zowel landelijke partijen als lokale partijen. Hoe vaker er gestemd wordt op kandidaten van dezelfde politieke partij, hoe meer zetels deze partij zal krijgen in de gemeenteraad.

Dit jaar vindt ook het raadgevend referendum over de sleepwet plaats. Als je je nu afvraagt wat de sleepwet is, lees dan vooral verder. De sleepwet zorgt ervoor dat inlichtingen- en veiligheidsdiensten toestemming krijgen om op grotere schaal informatie op internet af te tappen. Dit zouden ze doen om terroristische acties tegen te gaan. De meningen zijn hier zeer verschillend over, omdat veel mensen het niet fijn vinden dat ze gevolgd worden door geheime diensten. De angst bestaat dat er persoonlijke informatie naar boven komt en in verkeerde handen valt. De uitslag van het raadgevend referendum is niet doorslaggevend; de uitkomst is maar een advies en hier hoeft in principe niks mee gedaan te worden.

Nu een beetje duidelijk is waar het allemaal over gaat, is het misschien belangrijk om te checken of je überhaupt wel mag stemmen. Hier zit nog wel verschil in tussen het referendum en de gemeenteraadsverkiezingen. Bij beide moet je ouder zijn dan 18 jaar en niet uitgesloten zijn van het kiesrecht. Bij het referendum moet je in bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit en bij de gemeenteraadsverkiezingen moeten je minimaal 5 jaar legaal in Nederland wonen om te mogen stemmen. Als je mag stemmen ontvang je per post een stembiljet.

stemmen

Ik vind het belangrijk om mijn stem te laten horen, omdat het mij aangaat wat er in mijn gemeente gebeurt. Ik fiets bijvoorbeeld elke dag door mijn stad dus ik vind het belangrijk om inspraak te hebben in hoe hard er gereden mag worden door auto’s of hoe streng er gecontroleerd moet worden op fietsverlichting. Ook zou het voor mij op het moment heel positief uitpakken als er goedkope huurwoningen worden gebouwd in mijn gemeente en daar kan mijn stem een bijdrage aan leveren. Ik vind het belangrijk om er zelf achter te komen welke partij bij mij past. Ik hoor van veel andere jongeren dat zij op dezelfde partij stemmen als hun ouders, omdat ze het zelf niet weten. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn prioriteiten zijn heel anders dan die van mijn ouders. Zij geven bijvoorbeeld veel meer om afvalbelastingen of subsidies op zonnepanelen, dan ik. Het is belangrijk om je eigen mening te vormen, je kunt tenslotte niet voor altijd met de mening van je ouders meegaan. Doe daarom de kieswijzer en dan kom je er heel snel achter!

Ook het raadgevend referendum is voor mij van belang. Vind ik het fijn als de geheime dienst straks altijd en overal toegang heeft tot mijn persoonlijke informatie? Of heb ik liever dat terroristen sneller opgepakt kunnen worden als ze gebruik kunnen maken van die informatie? Misschien lijkt het heel ver weg, maar deze dingen zijn voor iedereen belangrijk.

Wij hebben het recht om onze stem te laten horen dus laten we dit dan ook doen met z’n allen. Samen maken we Nederland en hier kan iedereen zijn steentje aan bijdragen. Vul dus even die kieswijzer in en zoek wat informatie op over de sleepwet, zodat jij straks een eigen mening hebt die je kan laten horen.

Ikzelf twijfel nog op welke partij ik ga stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. De uitslag die uit de kieswijzer kwam, komt niet helemaal overeen met mijn gevoel dus hier moet ik nog even over nadenken. Ik weet al wel wat ik ga stemmen met het raadgevend referendum. Van mij mag de sleepwet er komen, omdat ik dit een goede manier vind om terroristen snel op te pakken. Ik heb niks te verbergen, dus ik ben niet bang dat er persoonlijke informatie van mij op straat komt te liggen.

Ga jij stemmen? Zo ja, weet je al waar je op gaat stemmen?

Liefs, Elisa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s