Burn-out of diploma?

Onlangs werd bekendgemaakt dat 3 op de 4 studenten emotioneel uitgeput is en zelfs 1 op de 3 een verhoogde kans heeft op een burn-out. De belangrijkste oorzaak hiervoor is prestatiedruk. Volgens verschillende hoogleraren ligt deze prestatiedruk niet alleen bij studeren, maar ook bij social media. Er wordt steeds meer van jongeren verwacht en jongeren verwachten ook steeds meer van zichzelf. Ze zijn bang dat ze er niet bij horen en willen het perfecte plaatje neerzetten. Natuurlijk zijn dit schokkende cijfers, maar ik was absoluut niet verbaasd. Als ik naar mezelf, vrienden en medestudenten kijk, herken ik veel symptomen van stress, angststoornissen en burn-outklachten. 1 ding is zeker; er moet iets veranderen.

Wat zijn de symptomen van een burn-out? Ik zet ze hier voor je op een rijtje.

  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen of wakker worden voor de wekker, maar nog wel moe zijn
  • Slechte concentratie
  • Veel piekeren en besluiteloos zijn
  • Een kort lontje
  • Vaak ziek (bijv. verkoudheid of griep)
  • Gespannen spieren in nek, schouders of rug

Ik zal vast niet de enige student zijn die zich in meerdere symptomen herkent. Het komt regelmatig voor dat ik al om 5 uur ’s ochtends klaarwakker ben of opsta met pijn in mijn rug en schouders. Ook kan ik me moeilijk concentreren wanneer het nodig is en kan ik urenlang piekeren over van alles en nog wat. Ik wil hiermee niet zeggen dat ik denk dat ik een burn-out heb, maar wel dat er iets veranderd moet worden, want prettig is het niet. Maar waar komen deze klachten eigenlijk vandaan bij mij, maar vooral ook bij al die andere studenten?

Om te beginnen; studie. Begrijp me niet verkeerd, ik heb het enorm naar mijn zin op mijn opleiding. Ik vind de vakken (meestal) leuk en ga bijna altijd met veel plezier naar school. Toch is het moeilijker dan het lijkt. Ik heb 3 dagen in de week college en dat lijkt weinig, maar toch ben ik eigenlijk altijd in mijn hoofd wel met school bezig. Ieder vak heeft deadlines die gehaald moeten worden. Dat hoort er allemaal bij, maar iedere docent heeft het liefst dat je zoveel mogelijk tijd en moeite in zijn/haar vak steekt. Als je 8 vakken hebt stapelt zich dit steeds meer op. Dan wordt het nog iets lastiger als je moeite hebt met bepaalde vakken, want je wilt natuurlijk de toetsen allemaal in 1 keer halen. Als dit niet gebeurt, loop je studievertraging op en dat kost enorm veel geld. De druk om geen studievertraging op te lopen ligt dan ook erg hoog en dat levert mij regelmatig stress op, want wat als ik er iets langer over moet doen?!

IMG_8653

En dan komen we meteen ook bij het volgende punt; geld. Sinds de afschaffing van de studiefinanciering word je genoodzaakt om te lenen bij DUO, tenzij je het voor elkaar krijgt om genoeg geld te verdienen dat het je lukt om jaarlijks bijna 2000 euro neer te leggen. Dan hebben we het nog niet over studieboeken, een goede laptop en ander materiaal wat nodig is om ervoor te zorgen dat jij kunt studeren. Ook is het voor veel mensen niet mogelijk om thuis te blijven wonen i.v.m. reistijd van en naar school. Dan moet je er ook nog eens voor zorgen dat je de huur van je kamer kunt ophoesten, die overigens steeds hoger lijkt te worden. Als je geluk hebt kun je hier in Nijmegen voor minimaal €300,- per maand een kamer huren, maar als je in Amsterdam studeert ben je al gauw €500,- per maand kwijt. Dan moet je natuurlijk nog je kamer inrichten, boodschappen doen en een zorgverzekering en telefoonrekening betalen. Daarnaast wordt er ook van je verwacht dat je er een beetje verzorgd uitziet, dus dingen als shampoo, douchegel, scheermesjes (wat zijn die krengen duur!) en nieuwe kleding zo op z’n tijd zijn geen overbodige luxe. Je kunt natuurlijk een poging doen om je ouders heel lief aan te kijken, maar ik ken maar weinig mensen die zó lief kunnen kijken dat het ze lukt om al deze kosten gesponsord te krijgen. Niet gek overigens, want een beetje financiële onafhankelijkheid rond je 20e is toch niet teveel gevraagd?

Een bijbaan is dus de oplossing om je studieschuld zo laag mogelijk te houden en de gaten te vullen die Ome DUO niet kan betalen. Dit is het punt waar studenten de keuze moeten maken tussen studie en werk. Welke van de twee heeft de hoogste prioriteit? Werk ik uitsluitend in de weekenden of skip ik colleges zodat ik die tijd kan gebruiken om uren te maken op mijn werk? Ik zie in mijn klas een duidelijke lijn tussen de mensen die veel werken en weinig aan studie doen en andersom. Een goede balans bestaat volgens mij ook niet. Ik heb ervoor gekozen om uitsluitend in de weekenden te werken, maar zou financieel gezien graag veel meer uren willen maken. Toch is dat niet mogelijk, omdat ik die tijd hard nodig heb om te studeren. Het komt nu al regelmatig voor dat ik aan het werk ben, maar met mijn hoofd bij de opdrachten zit die ik eigenlijk moet maken. En dat levert stress op dus.

IMG_8960.JPG
Als je 3 bijbaantjes tegelijk hebt, levert dat dus zulke foto’s op!

Je studeert om uiteindelijk een goede baan te krijgen later, maar tegenwoordig is alleen een diploma niet meer genoeg. Er wordt van je verwacht dat je al een aantal jaar werkervaring binnen de betreffende branche hebt, want anders krijg je die baan gewoon niet. Je moet dus al vroeg bewust kiezen voor welke bijbaan je gaat solliciteren. Bij mij op school wordt dit er ook echt ingestampt. Wil je een baan krijgen na de opleiding, moet je zo snel mogelijk beginnen met netwerken en zorgen dat je aan de bak kan in de branche. Een klasgenoot kreeg zelfs het advies om zijn bijbaan bij de Jumbo op te zeggen en maar iets te zoeken wat meer aansluit bij de studie. Dit zorgt voor dilemma’s en levert ook mij stress op. Ik kijk regelmatig naar mijn CV en vraag me af waarom ze mij zouden aannemen bij een theatershow, televisieprogramma of tijdschrift.

En dan natuurlijk social media. Je wilt zo graag de beste versie van jezelf aan de wereld tonen, dat is logisch. Via social media komen continu de mooiste vakantiefoto’s, de gezelligste vriendengroepen en de nieuwste outfits voorbij. Ik kan me zeker voorstellen dat dit bij veel studenten de nodige stress oplevert. Toch zie je steeds vaker dat imperfectie de nieuwe perfectie is, denk maar aan al die vloggers op YouTube. Zij delen alle details van hun leven, ook de minder leuke dingen. Het is belangrijk dat studenten niet alleen zien hoe leuk en goed het leven van een ander is, want dat is het vaak gewoon niet. De mindere kanten moeten juist nu, getoond worden aan de wereld. Studenten moeten anderen hebben met wie ze zich kunnen associëren zodat ze zien dat ze niet de enige zijn die het soms moeilijk hebben en dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn. Als dat gebeurt, wordt in ieder geval het stukje stress over social media weggenomen.

WhatsApp Image 2018-04-11 at 21.43.26

Ik denk dat het belangrijk is dat studenten een burn-out op tijd herkennen, maar ik denk dat het nog belangrijker is om een burn-out voor te zijn. Dit kan gedaan worden door social influencers in te zetten die laten zien dat het leven niet altijd 100% perfect hoeft te zijn en dat het oké is om daarover te praten. Ook denk ik dat het goed zou zijn als de regering en scholen eens met studenten in gesprek gaat om erachter te komen waar de grootste stressfactoren zitten en wat zij daar samen aan kunnen veranderen. Het is belangrijk dat je op een goede manier wordt opgeleid zodat je later succesvol kunt worden, maar welzijn staat voorop. Je moet eerst lekker in je vel zitten en daarna komt de rest pas. Er is nog niemand rijk of succesvol geworden van stress en/of een burn-out, dus laten we het probleem op tijd aanpakken voordat onze hele generatie verpest is.

Disclaimer: Het doel van dit artikel is niet om zielig gevonden te worden o.i.d., maar vooral om mensen bewust te maken van de oorzaken van emotionele uitputting en burn-outklachten bij studenten. In andere woorden, ik wil dus graag duidelijk maken dat het studentenleven niet alleen bestaat uit alcohol, feestjes en stappen. 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s