Must do’s op Koningsdag

Morgen kleurt heel Nederland weer oranje want dan is het Koningsdag! 27 april is dé dag om je oranje boa uit de kast te trekken en je gezicht te bekliederen met rode, witte en blauwe schmink. Voor de echte diehards begint het feest vanavond al tijdens Koningsnacht, maar de meeste Nederlanders zullen morgen pas de bloemetjes buiten gaan zetten. In dit artikel zet ik leukste activiteiten en hotspots op Koningsdag voor je op een rijtje, zodat jij weet waar je morgen moet zijn!

1. Quality time met de koning

Foto van https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/oranjes-gaan-volgend-jaar-met-koningsdag-naar-groningen/

Ieder jaar brengt de koninklijke familie een bezoekje aan een stad ergens in het land en dit jaar is Groningen aan de beurt. Tijdens dit bezoek zullen verschillende Groningers de koning meenemen. De route begint bij de poort van de Prinsenhof, waar de burgemeester de koninklijke familie zal ontvangen. Langs de hele route worden de highlights van Groningen gepresenteerd aan de koning. Zo wordt in de Martinikerk de kunst en cultuur van Groningen laten zien, worden op de Grote Markt de problemen rondom de aardbevingen belicht en de grand finale vindt plaats op de Vismarkt. Naast de route die de koning en zijn familie zullen bewandelen, zijn er nog meer activiteiten in Groningen, zoals de vrijmarkt en het Kingsland Festival. Meer informatie kun je vinden op deze website.

2. Drankjes en dansjes

Door heel Nederland worden er feesten en festivals georganiseerd op Koningsdag. Een aantal van deze festivals beginnen op Koningsnacht al. Persoonlijk sla ik deze feesten liever over omdat het gewoon niet helemaal mijn ding is, maar veel leeftijdsgenoten trekken eropuit om drankjes en dansjes te doen op Koningsdag. Ik heb even rondgevraagd in mijn omgeving naar de festivals zijn die je niet mag missen op Koningsdag. Eentje die vaker terugkwam, was Kingsland Festival. Kingsland vindt plaats in Amsterdam, Den Bosch, Twente en zoals ik al eerder zei, Groningen. De headliners zijn o.a. DJ Snake, Hardwell en Broederliefde. Voor iedereen die de drukte in de stad wilt ontvluchten is er Oranjebloesem, in Blijburg aan Zee. Op dit festival wordt voornamelijk house en techno gedraaid. Ik eindig het lijstje met 538 Koningsdag, georganiseerd door radiozender 538. Dit festival vindt plaats in Breda en heeft een line-up met grote namen, zoals Armin van Buuren, Hardwell, Snollebollekes, André Hazes en zelfs de Britse Rita Ora.

3. Rommel (ver)kopen

vrijmarkt
https://indebuurt.nl/amersfoort/koningsdag/kleedjesmarkten-wil-afstruinen-op-koningsdag~3226/

Lekker burgerlijk, maar ik hou ervan: de kleedjesmarkt! Dé plek om je oude troep te verkopen en/of op zoek te gaan naar nieuwe aanwinsten. Met het geluid van vioolspelende kinderen op de achtergrond en de geur van zelfgemaakte lekkernijen in je neus is dit toch wel de meest Hollandse activiteit die je kan ondernemen op Koningsdag. Ikzelf zal te vinden zijn op de vrijmarkt in het Goffertpark in Nijmegen. Niet om te verkopen, want dan zul je om 4:00 uur ’s ochtends al met je spulletjes moeten vechten voor een plekje. Ik kijk dit jaar liever wat anderen verkopen en wie weet neem ik wel wat leuks mee. Andere vrijmarkten die een bezoekje waard zijn, vinden plaats in het Vondelpark of in verschillende parken in Utrecht. Zorg dat je op tijd bent zodat jij de leukste rommel mee naar huis kunt nemen!

4. Feest in de straten

Eigenlijk is het overal op Koningsdag wel gezellig en is er op iedere hoek van de straat wel iets te doen. Trek je oranje kleding aan, neem een groep vrienden mee en ga de stad in! Dit kan natuurlijk in je eigen stad, maar je kunt er ook voor kiezen om het iets verder te zoeken. Feest bij de grachten en kanalen, slenter door drukke straten en geniet van de muziek, lekker eten en de gezelligheid. De koning is immers maar 1 keer in het jaar jarig dus maak er het beste van!

Ik ben enorm benieuwd waar jij Koningsdag doorbrengt dit jaar, dus laat dat zeker even weten in de reacties!

Liefs, Elisa

Advertenties

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s