Tips & tricks: Eindexamens

Vandaag beginnen de eindexamens op de middelbare scholen weer. Voor mij is het alweer 3(!) jaar geleden, maar ik weet nog wel hoe zenuwachtig ik was. Alles wat je in 4, 5 of misschien wel 6 jaar geleerd hebt, komt nu terug in die slopende examens. In die examens moet je laten zien dat jij klaar bent voor het leven na de middelbare school. Deze week staat helemaal in het teken van de eindexamens op Berryblogs.com. In dit artikel deel ik tips & tricks die ik alle eindexamenleerlingen van dit jaar wil meegeven, zodat zij over een paar weken ook in het bezit zijn van een prachtig diploma!

1. Be prepared

Deze tip komt misschien iets te laat als je vandaag al je eerste examen hebt, maar zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Voor mij werkte het niet om uit boeken te leren. Het demotiveerde me enorm om die grote stapel taaie stof voor me te hebben liggen, waar ik nog doorheen moest. Wat ik persoonlijk wel erg prettig vond, was het oefenen met de opgaven in de examenbundels. In examenbundels zijn alle examens van voorgaande jaren samengevoegd, zodat jij daar weer van kunt leren. Ik merkte dat de vragen die op de examens werden gesteld heel anders waren dan de vragen die in normale toetsen stonden. Het duurde daarom best wel even voordat ik helemaal gewend was aan de vraagstelling van de eindexamens. Gelukkig begon ik op tijd met oefenen met de examenbundels, waardoor ik beter begreep hoe ik de vragen op de examens moest interpreteren. Ook leek het alsof sommige vragen uit de examenbundels bijna exact hetzelfde waren als in de examens, op een paar kleine wijzigingen na. Dan is het toch maar mooi meegenomen als je die vraag al een keer voorbij hebt zien komen! Als je volgend jaar eindexamen gaat doen raad ik ook echt aan om meteen in september al een paar examenbundels aan te schaffen, zodat je daar vanaf dag 1 al bekend mee raakt.

2. Take care 

Tijdens de eindexamens zul je waarschijnlijk behoorlijk gestresst zijn, dus zorg goed voor jezelf. Ik vond het heerlijk om de avond voor ieder examen in bad te gaan met een gezichtsmaskertje of een bath bomb van Lush. Je ziet ook weleens dat mensen zichzelf compleet verwaarlozen tijdens de examenperiode, maar ik raad juist aan om jezelf te verwennen. Het is natuurlijk ook niet niks wat je moet doen, dus je verdient het om goed verzorgd te worden. Drink genoeg water en eet lekkere, maar gezonde dingen. Met energydrankjes kun je ’s nachts misschien wel doorhalen om die laatste dingen er nog in te stampen, maar ik verzeker je dat je je tijdens het examen belabberd zult voelen. Laat die energydrankjes dus even links liggen en slaap genoeg, zodat je overdag goed kunt presteren. Ontspanning is tijdens de examens heel belangrijk, dus ga na dat moeilijke examen wiskunde lekker lunchen met vriendinnen of iets anders wat je leuk vindt. Wel raad ik aan om alcohol en feestjes tot diep in de nacht even te skippen. Geloof me, na je examens zal je agenda er vol mee staan!

3. Laat je niet gek maken

Als ik terugkijk op mijn examenperiode kan ik me niet zo heel veel meer herinneren, omdat het eigenlijk in een soort van waas voorbij is gegaan. Wat me wel bijstaat zijn de momenten voorafgaand aan de examens, afschuwelijk vond ik dat. Waar ik 5 jaar lang iedere ochtend met plezier naar school fietste met vriendinnen, vond ik dat tijdens de examens een regelrechte ramp. Om het maar kort te zeggen; ieder loopt elkaar op te naaien. De belangrijkste formules worden nog eens in de groep gegooid en iedereen gaat bij elkaar na of ze de stof wel goed genoeg kennen. Logisch natuurlijk, maar zó vervelend. Ook groepsgesprekken op WhatsApp waren mijn grootste vijand. Ik heb destijds alle gesprekken waar medekandidaten ook in zaten op stil gezet, zodat ik niet afgeleid kon worden. Door al die stress en twijfels van anderen ga je bij jezelf continu na of jij het wel goed genoeg kent en dat maakt jouw stress alleen maar erger. Het allerergste moment, was toen we met alle klassen voor de deuren van de ruimte stonden waar het examen plaatsvond. Het was benauwd, er waren te veel mensen en iedereen liep te schreeuwen over wat er niet goed zou gaan. Mijn tip? Blijf even uit de buurt van andere examenkandidaten. Zet die gesprekken op stil, fiets even alleen naar school en trek je terug als je voelt dat dat nodig is. Dat zal vast iedereen begrijpen!

4. Lees rustig

Als je dan eenmaal met je examen bezig bent, raad ik je vooral aan om rustig te lezen. Lees ieder woord en zorg dat je begrijpt wat er staat. Zeker bij leestoetsen van de vakken Nederlands, Engels, Frans, Duits of misschien wel Grieks en Latijn, is het belangrijk dat je goed leest. Misschien is niet alles wat er staat van even groot belang, maar soms is het makkelijker dan je denkt, als je maar goed genoeg leest. Ook bij een vak als wiskunde kan goed lezen echt het verschil maken. Soms is het antwoord dichterbij dan je denkt dus mis die kans niet.

Schermafbeelding 2018-05-13 om 22.53.33.png

5. Lotgenotencontact en klagen

Tijdens je examens krijg je de kans om de antwoorden mee te schrijven, zodat je die mee naar huis kunt nemen en zelf ’s middags al kunt nakijken. Ik vond dit echt heel handig. Bij sommige vakken had ik mijn (voorlopige) cijfer liever niet zo snel al willen horen, maar toch was het achteraf gezien wel fijn om te weten waar ik aan toe was. Als je dan klaar bent met nakijken, kun je samen met alle andere examenkandidaten in Nederland wat stoom afblazen via verschillende groepen op Facebook. Ik kan niet precies vinden welke groep dit jaar de place to be is, maar ik denk dat je via deze pagina al een heel eind komt. Er worden altijd grappige anekdotes en memes over de (inhoud van de) examens gedeeld en dat zorgt weer voor een stukje ontspanning. Als je nou merkt dat er op Facebook heel veel wordt gesproken over een bepaalde opgave die niet helemaal klopte of zelf misschien iets gemerkt hebt in het examen wat niet lekker liep, klaag erover! Via de website van het Laks kun je hier een officiële klacht indienen. Als genoeg mensen dat doen heeft dat misschien invloed op de normering wat dan weer in jouw voordeel kan werken, dus klaag er lekker op los. If you never try you never know!

Schermafbeelding 2018-05-13 om 22.30.45.png

6. Time to party

Het lijkt nu misschien nog heel ver weg, maar op 29 mei zijn alweer de laatste examens en die dag komt sneller dan je denkt. Van wat ik me kan herinneren, had ik in de periode na de examens een agenda vol met feestjes. Want geslaagd of niet, je hebt het toch maar mooi gedaan en je mag hartstikke trots op jezelf zijn. Ga lekker ontspannen en geniet van alle feestjes, want deze periode is misschien wel het leukste van je hele tijd op de middelbare school. Al die mensen waar je samen mee bent opgegroeid en een van de belangrijkste fases in je leven mee hebt doorgebracht ga je vanaf volgend jaar veel minder zien, dus des te meer redenen om te genieten van al die feestjes samen. Ik kijk met een heel warm gevoel terug op deze tijd en zou het zo weer over doen. Als je niet zo’n feestbeest bent kun je natuurlijk ook een last-minute boeken naar een warm oord, want dat is nu veel goedkoper dan in juli of augustus, dus maak daar gebruik van. Toch zou ik iedereen aanraden om zoveel mogelijk samen te zijn met al je vrienden van nu, want wat is er nou leuker dan samen te vieren dat de eindexamens voorbij zijn?!

Hopelijk lukt het jullie om het beste uit de eindexamens te halen! Ik wens iedereen heel veel succes en ik duim voor jullie allemaal. Nogmaals, laat je niet gek maken. Het feit dat je hier staat is al enorm knap, of je nou slaagt of niet. Er is ooit tegen me gezegd dat alles boven de 5,5 te veel geleerd is, dus houd dat in je achterhoofd als je het even niet meer ziet zitten. 😉 Als je nou echt in de stress schiet, houd dan Berryblogs.com in de gaten want donderdag deel ik tips tegen faalangst. You can do it!

Liefs, Elisa

Advertenties

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s