1 jaar uit huis

Op vrijdag 1 juni was het precies 1 jaar geleden dat Luc en ik de sleutel kregen van ons eigen stekkie in het centrum van Nijmegen. Ik verliet mijn oude, vertrouwde dorpje en begon een nieuw leven midden in de stad. Niet meer continu ouders om ons heen, maar vooral alles zelf doen. Er is enorm veel veranderd en ik kan ook wel zeggen dat ikzelf  heel erg veranderd ben. In dit artikel blik ik terug op het afgelopen jaar en deel ik alles wat ik geleerd heb. Lees je mee?

Begin 2017 besloot ik dat ik uit huis wilde. Toen ik net begon met studeren in 2015 was ik er fel op tegen, omdat ik echt nog niet toe was om alles in mijn uppie te doen. Toch begon het in 2016 wel steeds meer te kriebelen, zeker omdat veel mensen om me heen ook hun eigen plekje kregen. Toen ik het hier met Luc over had, kwamen we tot de conclusie dat hij het ook wel tijd vond om uit huis te gaan. Waarom zouden we niet samen iets gaan zoeken? Na lang praten realiseerden we ons dat dat eigenlijk wel een heel goed idee zou zijn. Als we dat zouden doen konden we de kosten delen en zouden we niet meer elke keer op en neer hoeven te reizen als we elkaar wilden zien. Toch was het wel spannend omdat ik toen nog maar net 18 jaar was en we nog geen jaar samen waren. Best wel een risico, dus we besloten om het op z’n beloop te laten en te wachten tot we iets tegen zouden komen zonder heel actief op zoek te gaan.

Toen we dat eenmaal besloten hadden werden die kriebels steeds erger. Ik had ondertussen al meerdere borden op Pinterest gemaakt met inspirerende plaatjes van appartementen en ging toch stiekem en heel voorzichtig op zoek naar een leuk plekje. We waren er al wel uit dat we in Nijmegen wilden gaan wonen, omdat Luc daar studeert en het voor mij een betere locatie is om naar school en straks ook stage te reizen. Daarnaast kwamen we allebei gewoon heel graag in Nijmegen, omdat er veel familie van ons woont en het precies tussen onze woonplaatsen in ligt. Nijmegen is gewoon een heerlijke stad, dus dat stond vast.

Eind april/begin mei zochten we contact met een familielid die meerdere kamers en appartementen in Nijmegen verhuurd. Na een paar dagen kwam hij met het nieuws dat hij wel iets voor ons had. Al snel planden we een bezichtiging om samen met onze gezinnen een kijkje te nemen. We waren meteen heel erg enthousiast. Het appartement zag er leuk uit en de locatie was perfect. We sliepen er een nachtje over maar waren eigenlijk al overtuigd, dus de dag erna lieten we gelijk weten dat we ervoor wilden gaan. We gaven aan dat we er graag vanaf augustus in zouden willen, zodat we genoeg tijd zouden hebben om meubels te kopen en alles te regelen. Dit was echter niet mogelijk; we konden er vanaf 1 juni in of helemaal niet. Dit nieuws kregen we ongeveer 3 weken vóór 1 juni, dus we moesten snel beslissen. We namen het risico en gingen ervoor!

Op dat moment brak er een spannende periode aan, want alles werd nu toch wel heel echt. We moesten in hoog tempo meubels kopen, verzekeringen en een gezamelijke rekening afsluiten en dozen inpakken. Al het papierwerk moest in orde worden gemaakt en ondertussen moesten we ook nog leren voor de tentamenweek die eraan zat te komen. Een stressvolle tijd, maar gelukkig was alles op tijd geregeld. Op 1 juni ontvingen we de sleutel en ging de verhuizing van start. Ik was nog nooit verhuisd dus alles was nieuw voor mij. Ik was dan ook best wel overwhelmed door alles, maar toen we ’s avonds aan onze nieuwe keukentafel pizza zaten te eten kon ik mijn geluk niet meer op. 2 dagen later was alles klaar en konden we eindelijk echt gaan wonen in ons eigen stekkie. En nu zijn we alweer een jaar verder!

Hoe ziet ons appartementje eruit? We wonen op de begane grond en hebben 1 grote kamer aan de voorkant van het huis. Dit is zowel de slaap- als de woonkamer. Ook zit er een erker (een soort serre) aan vast, waar we momenteel vooral de schone was ophangen. Over een tijdje zouden we hier graag 2 comfortabele stoelen neer willen zetten en er een gezellig zithoekje van maken. Als je deze kamer uitgaat loop je een lange gang door. Aan de linkerkant bevindt zich onze wc en aan het einde de keuken en badkamer. Want ja, de douche staat in de keuken! Misschien op het eerste gezicht wat vreemd, maar wij zijn er inmiddels helemaal aan gewend. We hoeven deze ruimte verder met niemand te delen, dus dat is wel prettig. Het scheelt me iedere ochtend enorm veel tijd, omdat ik regelmatig een boterham eet onder de douche haha! Aansluitend aan de keuken zit de enorme tuin, waar een bbq en een tuinset staat. Eigenlijk doen we hier niet zoveel, maar het is toch wel fijn om een eigen tuin te hebben. Boven ons bevinden zich nog een paar verdiepingen waar zo’n 6/7 andere studenten wonen. In de kelder staat een wasmachine, dus we zijn van alle gemakken voorzien. Inmiddels hebben we ook een eigen vaatwassertje en vriezer aangeschaft, die allebei in de keuken staan.

Terug naar de belangrijkste vraag; hoe hebben wij het afgelopen jaar ervaren? Ik kan je vertellen dat het ons allemaal enorm goed bevalt en we hier nog met veel plezier wonen. Het appartement is echt niet perfect en er zijn echt wel wat gebreken, maar voor ons is het prima nu. We hebben alles wat we nodig hebben en zelfs meer. Als ik soms in andere studentenhuizen kom schrik ik van hoe het er daar uitziet en dan ben ik toch maar blij dat wij er zo goed bij zitten.

Het wonen in de stad is ook ideaal voor nu. Het station en het centrum zijn slechts 5 minuten hier vandaan en de sportschool en Luc’s school zijn ook maar 10 minuten fietsen. We wonen wel aan een drukke weg, maar toch ook in een heerlijke wijk met gezellige restaurantjes en knusse parkjes.

Misschien iets waar jullie nog wel veel meer geïnteresseerd in zijn, want hoe gaat het “samenwonen” eigenlijk? Met trots kan ik zeggen dat dat echt super gaat. In het begin was het echt wel even wennen en er waren soms echt wel eens discussies, maar hoe langer we hier samen wonen, hoe beter het gaat. Onze relatie is echt veel sterker geworden en we zijn echt heel gelukkig samen. We hebben na een jaar helemaal onze eigen routine ontwikkeld en zijn goed op elkaar ingespeeld. Er is een goede balans tussen samen dingen doen en alleen bezig zijn. Vaak komt het voor dat ik ’s avonds met mijn laptop op de bank zit en leer, video’s op YouTube kijk of blog. Luc doet dan lekker zijn ding aan het bureau achter zijn computer en dat is prima. Ook komt het soms weleens voor dat we een feestje hebben of om een andere reden even teruggaan naar ons ouderlijk huis. Die ruimte gunnen we elkaar en dat is denk ik alleen maar heel goed voor onze relatie. We proberen wel om een paar avonden in de week te plannen waarop we de telefoons even wegleggen en echt even tijd voor elkaar maken, door bijvoorbeeld te Netflixen, een spelletje te spelen of gewoon lekker te kletsen. Verder eten we 90% van de tijd aan de keukentafel en slechts bij hoge uitzondering op de bank, iets wat vast niet bij ieder jong stel voorkomt maar wat wij wel heel belangrijk vinden. We koken bijna altijd zelf en bestellen vrijwel zelden eten, iets waar ik ook wel trots op ben. Iedere dag ben ik weer blij als ik naast hem wakker word en dat zou ik voor geen goud willen missen!

Wat ik wel erg jammer vind, is dat er echt een taboe ligt op jong “samenwonen”. Toen het nieuws naar buiten kwam dat wij samen een plekje hadden gevonden in Nijmegen, zijn er (achter mijn rug om) echt wel negatieve dingen gezegd. Ik kreeg regelmatig te horen dat we nog zo jong zijn en dat het zonde is om nu al samen te wonen. Eerst deed dit best wel zeer, omdat ik het jammer vond dat niet iedereen het accepteerde. Al snel besloot ik me hier verder niks van aan te trekken, omdat het toch mijn eigen leven is. Ik leerde toen wel wie mijn echte vrienden waren en wie echt altijd achter me blijven staan, of ik nou samenwoon of niet. Dat heeft me denk ik ook wel veranderd, omdat ik wat dat betreft echt wel wat harder ben geworden. Verder vind ik het jammer dat ik mijn vrienden niet meer zo vaak zie. In mijn oude dorp kwam het geregeld voor dat we spontaan afspraken, maar dat zit er nu niet meer in. Je moet toch rekening houden met het OV en alles wat er verder bij komt kijken, dus dat soort dingen moet je vantevoren wel plannen. Ik hoop dat als ik over een tijdje mijn rijbewijs en eigen auto heb dat anders zal zijn. Gelukkig heb ik via school leuke mensen ontmoet die ook in Nijmegen wonen dus daar ben ik echt heel blij mee!

Wat ik ook gemerkt heb, is dat de relatie met mijn ouders en broertje echt verbeterd is. Ik heb altijd een goede band met ze gehad, maar als je al 18 jaar met elkaar op de lip woont zorgt dat na een tijdje toch voor knelpunten. Op een gegeven moment krijg je toch verschillende meningen, zelfs over de kleinste dingen. Als ik mijn familie nu zie is het eigenlijk altijd een feestje. We maken dan echt tijd voor elkaar en pakken de kans om lekker bij te kletsen en samen te zijn. Ik word daar heel gelukkig van en zou dit echt niet meer anders willen. Het is altijd gezellig om weer even daar te zijn, maar het is ook fijn om weer terug naar huis te gaan. Zo zou het ook moeten zijn als je het mij vraagt!

Zoals ik al zei is dit plekje voor nu prima; we hebben alles wat we nodig hebben en meer. Totdat we onze diploma’s hebben zullen we hier nog wel blijven wonen, maar daarna zijn we wel van plan om meteen iets anders te zoeken. Dan werken we allebei fulltime en hebben we ook meer te besteden, dus dan willen we een groter appartement met in ieder geval een aparte slaap- en woonkamer. Ook zou het prettig zijn om dan een normale keuken te hebben zodat we dan kunnen douchen in een echte badkamer. Voorlopig blijven we zeker nog wel even in Nijmegen, als dat dan te combineren is met onze banen. Echter, als ik ons over 10 jaar voor me stel, is dat niet hier. De stad is voor nu perfect omdat we alleen een fiets hebben en dus alles wel in de buurt moet zijn, maar later hoop ik toch wel in een rustigere omgeving te wonen, waar alles net iets persoonlijker is. Gelukkig duurt dat allemaal nog wel even, we hebben alle tijd!

Ik hoop dat jullie dit leuk en interessant vonden om te lezen. Ik vond het in ieder geval erg leuk om mijn ervaringen te delen en ben zeker van plan om meer artikelen te schrijven over hoe het leven van een uitwonende studente eruitziet.  Ik hoor ook heel graag waar en met wie jij nu woont en waar jij jezelf over 2, 5 of 10 jaar ziet wonen. Ik ben benieuwd!

Liefs, Elisa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s