Waarom ik zo naar de herfst verlang

De afgelopen weken kreeg Nederland te maken met een hittegolf waarbij temperaturen rond de 35°C geen vreemd verschijnsel waren. Waar een grote groep Nederlanders enorm blij was met deze tropische hitte en iedere seconde op het strand of in een park  doorbracht, had je ook de andere groep die tijdens de hittegolf continu bij een airco of ventilator te vinden was om zo een poging te doen tot overleven. Ik hoor bij die laatste groep. Benieuwd waarom? Lees dan verder.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om 1 of misschien zelfs 2 weken per jaar in een warm land door te brengen. Met een zwembad en/of strand in de buurt en een goede airco in de hotelkamer is dat echt genieten. Vakantie draait om niks moeten, maar alles mogen. Dat is natuurlijk nog beter met tropische temperaturen en genoeg verkoeling. Maar na die 1 of 2 weken is het wel weer klaar wat mij betreft. Zodra mijn vliegtuig landt en ik me weer binnen de Nederlandse grenzen bevindt, mag van mij de herfst beginnen.

Het lijkt soms alsof we altijd klagen over het weer in Nederland. Of het nou regent, onweert, sneeuwt, koud of tropisch heet is; het is nooit goed. Maar is het dan echt zo gek dat ik dat warme weer helemaal zat ben? In Nederland hebben we over het algemeen geen airco in huis, op het werk en op andere plekken waar je moet zijn. Oh en nu we het dan toch over moeten hebben, in Nederland zit relaxen er niet bepaald in. In Spanje was alles mañana mañana, maar die vlieger gaat hier niet op. Nederlanders kijken altijd op de klok en gaan maar door, dat hoort gewoon bij ons. Helaas gaat die eigenschap niet zo goed samen met temperaturen van rond de 35°C. Dat heb ik gemerkt de laatste paar weken. Iedere to do list belandde onaangeraakt in de prullenbak, omdat het toch te heet was om iets productiefs te doen. Nadat ik dat geaccepteerd had, besloot ik maar om een poging te doen te relaxen op het strand. Voordat het zover was moest er eerst geploeterd worden op de fiets in de bloedhete zon, om vervolgens mijn verfrommelde handdoekje uit te vouwen op een afgelegen strandje. Na een half uur zat het zand overal en kon ik niet eens verkoeling zoeken in het water omdat er blauwalg in zat, ook weer zoiets typisch Nederlands. Daar heb ik Spanje nou nog nooit last van gehad. Als je dan thuiskomt moet je eerst 2 uur afkoelen met de gordijnen dicht en de ventilator voor je neus, voordat de temperatuur in huis weer enigszins draagbaar is. Ik zal maar niet beginnen over de helse zomernachten, waarbij de muggen in je oren zoemen en je continu in discussie met jezelf bent, want wil ik nou wel of geen dekens over me heen? Nee, de zomer is niet mijn favoriete seizoen. Dat is één ding wat zeker is.

Is er dan weer waar je mij niet over hoort klagen? Oh ja zeker, dat is er absoluut! Als straks de zomervakantie voorbij is en de herfst begint, kan ik weer opgelucht ademhalen. De herfst, wat een magisch seizoen. Milde temperaturen met zo af en toe een verfrissend buitje, heerlijk. Op 1 september trek ik alle kaarsjes, dekens en dikke truien weer uit de kast en kan ik weer langzaam mezelf worden. Overdag een boswandeling en ’s avonds op de bank met een kopje herfstthee en een goede serie op Netflix. Ook merk ik altijd dat ik me zó enorm productief voel als de herfst weer begint. Iedere minuut van de dag wordt benut om taken van mijn to do list af te werken. Ik kijk nu alweer ‘Back To School’ video’s op Youtube, om mezelf al helemaal in de stemming te krijgen voor mijn eerste schooldag, echt iets om naar uit te kijken als je het mij vraagt. Oh en niet te vergeten, in de herfst ben ik jarig. De zoveelste reden waarom dit gewoon het mooiste seizoen van het jaar is!

Ik hoop dus niet dat deze tropische zomers de standaard gaan worden in Nederland, anders verhuis ik misschien naar Scandinavië waar hygge het hélemaal is. Bij hygge draait het om gezellig cocoonen, wat mij als muziek in de oren klinkt. Met comfy kleding, een open haard, kaarsjes, dikke plaids, kussentjes, een goed boek (of blog!), warme comfort food en familie en vrienden om je heen creëer jij een hygge-lifestyle. Ik ben om, 100 procent. Iemand die samen met mij een enkeltje naar Zweden, Noorwegen of Denemarken boekt?

Wat is jouw favoriete seizoen?

Liefs, Elisa

Uitgelichte afbeelding gemaakt door Timothy Kobossen (@timothyramond)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s