Tips voor Nieuwe Studenten

De meeste mensen zijn weer terug van vakantie want de start van het nieuwe schooljaar is in volle gang. Het midden en het zuiden van het land zijn alweer begonnen en het noorden mag volgende week weer aan de slag. Voor veel mensen betekent dat dat zij voor het eerst gaan studeren. Klaar met de middelbare school en starten met alweer een nieuwe fase. Speciaal voor al die aanstaande studenten heb ik wat tips op een rijtje gezet zodat jij goed aan je studie kan beginnen!

1. Zorg dat je op de hoogte bent

Als nieuwe student komen er een hoop nieuwe dingen op je af. Voordat je überhaupt aan studeren kunt beginnen krijg je al te maken met DUO en moet je een studentenreisproduct regelen en erachter zien te komen of je nou onder het oude of het nieuwe leenstelsel valt.  Alleen daarvoor zou je al een studie moeten volgen, toch? Ik raad aan om je hier ruim op tijd in te verdiepen. Het gaat allemaal niet vanzelf en er komt ook een hoop verantwoordelijkheid bij kijken. Ga er eens voor zitten en zorg dat je weet wat er speelt. Natuurlijk kunnen je ouders een handje helpen, maar het gaat er vooral om dat jij het begrijpt. Iets waar je bijvoorbeeld goed over moet nadenken is of je wilt lenen en zo ja, hoeveel geld wil je dan per maand ontvangen van DUO? Wat zijn de gevolgen van geld lenen? Kloppen alle gegevens in Studielink? Wat is een studentenreisproduct? Wil je een week- of weekendabonnement? Check het allemaal even, zodat jij met een gerust hart aan je studie kunt beginnen.

2. Take it easy…

Als je gaat studeren denk je misschien al snel dat daar automatisch een prachtige studentenkamer in het midden van jouw studentenstad bij hoort, weg van je ouders en helemaal opnieuw beginnen als kersverse student. Natuurlijk is dat zeker een mogelijkheid, maar het is verstandiger om even te wachten met op kamers gaan. Als je zo ver van je (hoge)school of universiteit woont dat het qua reizen niet haalbaar is, dan is het een slimme keuze om meteen op kamers te gaan, maar als het enigszins te doen is met het OV: wacht nog even. Door het nieuwe leenstelsel krijg je geen uitwonende beurs meer en moet je dus alles zelf betalen als je uit huis gaat. Zorg dat je jezelf eerst de tijd geeft om rustig te wennen aan je nieuwe leven als student, want dat kan best wel een grote omschakeling zijn na de middelbare school. Misschien kom je er na een paar weken of maanden wel achter dat de studie die je gekozen had wel de verkeerde was. Hoe zonde is het dan als je net verhuisd bent naar een kamer voor jezelf? Hoppa, weer alles inpakken en terug naar je ouders. Je bespaart jezelf enorm veel geld en moeite als je even wacht totdat je er zeker van bent dat dit de juist studie is. Als dat goed zit, ga lekker op kamers en geniet van je studententijd!

db21987a3e93a00edb0e6017234a16ba.jpg

3. Pak alles wat je kan

Als student zijnde kan het wel eens voorkomen dat je krap bij kas zit en leeft op noodles en water. Gelukkig zijn er (steeds meer!) winkels die aan je denken en studentenkorting geven. Neem dus zeker je collegekaart mee als je een dagje gaat shoppen, want dit kan je behoorlijk wat euro’s schelen. Mijn favoriete winkels met studentenkorting zijn Topshop en Urban Outfitters. Ook Apple Music en Spotify zijn lief voor studenten en dus betaal je maar de helft. Daarnaast krijg je als student zelfs gratis goodies, hoe leuk is dat? Zo heb ik laatst de studentenbox opgehaald met allemaal eten, drinken en vouchers voor gratis pizza’s, bioscoopbezoekjes en zelfs een dagje naar de wellness. Vraag jouw studentenbox hier aan! Wat ook erg goedkoop is voor studenten, is sporten. Als je gaat sporten bij de sportschool van de universiteit bespaar je enorm veel geld. Aanradertje!

Check deze weekvlog voor een unboxing van de studentenbox!

4. Verplicht of niet?

Op de middelbare school werden je schoolboeken kant en klaar in een doosje afgeleverd. Je hoefde zelf verder niet na te denken over je studiemateriaal en wat je nou eigenlijk wel en niet echt nodig had. Dat is nu wel even anders. In je eerste schoolweek op je nieuwe studie zal er vast bij ieder college een ISBN-nummer gegeven worden met de boodschap erbij dat dat boek echt hééél belangrijk is als je je studiepunten voor dat vak wilt halen. Plot twist: niet ieder boek is noodzakelijk. Ja, ik hou ervan om op de eerste schooldag een gevulde boekenkast te hebben met alle boeken van het lijstje, maar het is zonde om na het semester sommige boeken uit de kast te trekken die nog in het plastic zitten. Dat is me de afgelopen jaren helaas vaak voorgekomen en dat is echt weggegooid geld. Het beste wat je kunt doen is advies vragen bij studenten die een jaar hoger zitten; zij weten precies welke boeken je wel en niet nodig hebt. Als je je nou later in het semester realiseert dat je bepaalde boeken toch wel echt nodig hebt kun je die ieder moment aanschaffen en dan zijn ze er in de meeste gevallen een dag later. Ook raad ik aan om boeken tweedehands te kopen. Studieboeken zijn duur, heel erg duur. Toen ik met de HBO-V startte heb ik voor sommige boeken meer dan €100,- neergelegd, omdat ze nieuw waren. Achteraf gezien helemaal niet nodig, want boeken die al door een andere student zijn gebruikt zijn in de meeste gevallen net zo goed. Het gaat immers om de informatie die erin staat toch? Struin dus Marktplaats en Bol.com af of vraag even bij ouderejaars van jouw opleiding na of zij nog boeken in de kast hebben staan. Die kun je dan vast voor een leuk prijsje overnemen. Zelf gebruik ik altijd Studystore.nl voor het kopen en verkopen van mijn boeken. Je kunt daar precies je studie en je hogeschool of universiteit invullen en dan komt er meteen een lijst met de studieboeken die voor jou van toepassing zijn. Je hebt dan bij veel boeken de keuze om ze nieuw of tweedehands te kopen en ik kies dan altijd voor tweedehands. Dat scheelt een hoop geld! Als je ze nou na een jaar weer kwijt wilt neemt Studystore de boeken in de meeste gevallen weer terug voor een schappelijk prijsje. Ik vind het fijn dat ik de zekerheid heb dat ik mijn boeken altijd weer kan verkopen, want dat is op Marktplaats of Bol.com niet altijd het geval. Een laatste tip over dit onderwerp is dat je ook kunt kijken of de boeken die je nodig hebt ook als E-book verkrijgbaar zijn. Dit scheelt echt een hoop geld en bespaart ook ruimte in je studentenkamer.

5. Nodig of niet?

Bij het vorige punt had ik het over boeken, maar bij deze gaat het over schoolspullen zelf. Weet je nog hoe je handtas of rugzak er op de middelbare school uit zag? Woordenboeken, passers, rekenmachines, geodriehoeken, HB-potloden in alle soorten en maten, grote schriften, kleine schriften, schriften met ruitjes en schriften met lijntjes, bla bla bla. Ik heb goed nieuws voor je, want dit is allemaal niet meer nodig! Je mag nu helemaal zelf weten waar je in schrijft en wat je nodig hebt om die studiepunten te behalen. Natuurlijk zal een rekenmachine wel handig zijn als je een studie voor docent wiskunde gaat doen bijvoorbeeld, maar het hele pakket van de middelbare is niet meer nodig. Mijn tip is dan ook om niet teveel te kopen. Ik betrap mezelf er nog steeds op dat ik teveel wil kopen, maar de key is echt om je in te houden. Denk bij jezelf van tevoren al na of je liever schrijft of typt tijdens een college en beslis dan of je veel schriften gaat kopen of toch investeert in een goede laptop. Omdat ik mijn laptop zoveel gebruik op school heb ik nu nog maar 1 collegeblok gekocht bijvoorbeeld. Het is vooral even aftasten wat jij zelf fijn vindt en hoe jij het liefste leert. Je hebt daar nu veel meer vrijheid in dan op de middelbare dus dat zal in het begin echt wennen zijn, maar als je eenmaal je draai hebt gevonden en weet wat jij de fijnste leermethode vindt, kun je daar ook je schoolspullen op aanpassen.

6. Lekker cliché, maar wees jezelf

De laatste tip van vandaag is heerlijk cliché, maar wees gewoon jezelf. Ik vond het na de middelbare school zo leuk dat ik nu eindelijk iets ging doen wat ik echt leuk vond, dat ik ook echt mezelf werd. Juist om die reden kwam ik in contact met mensen die dezelfde interesses hebben als ik en dat is echt zo fijn. Je hebt de kans om een nieuwe start te maken, dus pak die kans met beide handen aan. Houd vooral in gedachten dat niks moet. Het lijkt soms alsof alle studenten iedere avond uitgaan en veel bier drinken, maar dat is slechts een kleine groep. Je moet niet bij een studenten- of studievereniging, alleen als JIJ dat echt leuk vindt. Dit is het moment om uit te komen voor je passie of hobby en alles eruit te halen wat erin zit. Je studeert voor jezelf, omdat JIJ een toekomstdroom hebt en die graag wilt bereiken. Laat je vooral niet beïnvloeden door een ander, om welke reden dan ook. Ga jij ’s avonds liever leren dan stappen? Wil jij graag een minor volgen in het buitenland? Pak jij die ene toffe stageplek? Krijg jij je droombaan aangeboden? You go girl! Bewandel je eigen pad en maak je eigen keuzes. Ik zie zo vaak gebeuren dat mensen om me heen binnen hun studie ergens voor kiezen omdat een ander het ook doet en dat is zo zonde. Is dat waar je over 10 jaar op terug wilt kijken?

41685d0f0e11f7cc6aec810923c36fb2.jpg

Als je over een tijdje twijfelt of je de goede studiekeuze hebt gemaakt, praat er alsjeblieft over met je ouders, vrienden, je SLB’er/studiecoach of iemand anders die je vertrouwt. Studeren is soms lastig, maar het is niet de bedoeling dat je je echt niet op je plekje voelt. Het is soms best moeilijk om te accepteren dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, misschien omdat dit vroeger altijd al een droom was, omdat je bang bent voor reacties van anderen of gewoon door al het geld wat dan ‘weggegooid’ zou zijn. I’ve been there before en stoppen met je studie is echt niet zo makkelijk als het klinkt, maar is het niet het einde van de wereld. Je kunt er beter in het eerste jaar van je studie achterkomen dat dit niks voor jou is dan over 10 jaar als je ongelukkig van je baan thuiskomt. Als je op tijd bent kun je misschien zelfs nog met iets nieuws beginnen in februari en dan krijg je als het goed is ook een deel van het geld terug, dus trek op tijd aan de bel!

Als je blij bent met je studie maar er even helemaal doorheen zit met al die deadlines die op de loer liggen, bedenk dan waarvoor je het doet. Denk aan die droombaan die je zo graag wilt hebben en dan krijg je al snel weer je motivatie terug. Je bent niet de enige student die deze momenten heeft, dus zoek andere studenten op en deel je ervaringen. Dan voel je je vast snel beter!

Lieve kersverse studentjes van Nederland: heel veel succes de komende jaren. Pak die studiepunten en ga ervoor. Je bent maar 1 keer student, dus geniet ervan. Maak nieuwe vrienden, ga naar feestjes, pak je rustmomentjes en haal alles uit je studie wat erin zit. Studeren is echt niet altijd even leuk door alle prestatiedruk die erbij komt kijken, maar ook dat is slechts tijdelijk. Doe dus alles waar jij je goed bij voelt, maak verstandige maar soms ook minder verstandige keuzes en dan weet ik zeker dat je over een paar jaar met een glimmend papiertje in je handen staat!

Als je vragen hebt of even wilt kletsen over je studie, stuur me dan zeker een berichtje. Dat vind ik hartstikke leuk en ik help je graag!

Liefs, Elisa

Advertenties

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s